dilluns, 19 d’agost del 2013

LA CUINA TRAIGUERA


L’objectiu de la publicació és visualitzar les característiques i les receptes genuïnes del poble


 Onada Edicions publica el nou llibre “La cuina de Traiguera”, un recorregut gastronòmic per una trentena de receptes pròpies d’aquest poble del Maestrat. L’obra ha estat confeccionada pel cuiner Rafael Gauxachs i l’escriptor Vicent Sanz, i es va presentar el passat dissabte 17 d’agost, a les 20 hores, al traiguerí Centre Cultural Pere Labèrnia.
El Reial Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut s’alça majestuós, al terme municipal de Traiguera. Un temple que hi apareix arran d’un miracle i que durant segles i generacions, ha centrat la vida religiosa, social i festiva a les viles del Maestrat. Al costat de l’ermitori, que combina barroc i renaixement, s’ubica l’antiga Casa dels Capellans, esdevinguda avui en dia un conegut restaurant homònim.
El seu propietari és en Rafael Gauxachs, hereu de l’antiga fonda del centre de la vila. A més, és un dels impulsors, junt l’escriptor Vicent Sanz i el cuiner Juanjo Roda, del nou llibre gastronòmic “La cuina de Traiguera”.


Un ric patrimoni culinari

L’objectiu de la publicació, explica el també traiguerí Sanz, és visualitzar les característiques i les receptes genuïnes del poble. El llibre, així, explora en els menjars de tota la vida, que d’una manera o d’una altra marcaven els quefers quotidians dels veïns i veïnes.
Són en total trenta-una propostes, tretze de les quals corresponen a postres i dolços. Quant els plats principals, el primer de la llista no podia ser un altre que l’olla de fesols, l’àpat més bàsic i popular a través dels temps.
Hi ha plats que són pràcticament endogàmics. Com l’arròs de barraca, menjar de caçadors, una afició molt estesa entre els traiguerins. O els tacons amb salsa, la tapa per excel·lència. Pilotes de Carnestoltes, faves amb frito o tords amb ceba són altres de les receptes, acompanyada cadascuna per un breu text que explica quin és el seu paper en la idiosincràsia local.

Casquetes, tortells, borraines…

La rebosteria és un element fonamental en la gastronomia traiguerina. El dolç està present a les celebracions i a les festivitats. A la vila hi sobresurten les casquetes, la variant locals dels populars pastissets, que han de d’estar farcits “d’unes carabasses grosses, de més de mig metre, que antigament il·lustraven els balcons a la tardor, el temps que es reservaven per fer-ne confitura”, assenyala Vicent Sanz. Receptes com els rotllets de momo, el cóc de lletada, les borraines, els llonguets de confitura o les tortelles, entre d’altres, completen la quota llèpola del llibre.

La Teca, cuina del territori

Amb “La cuina de Traiguera”, aquest “poble que va ser de llauradors i canterers” eixampla la col·lecció de llibres gastronòmics. La Teca d’Onada Edicions, està dedicada a recuperar i promocionar el patrimoni culinari de les comarques del Maestrat i de les Terres de l’Ebre, amb títols com “La cuina del Delta de l’Ebre” o “La cuina de la carxofa de Benicarló”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada